Almedalen är över för detta året och alla politiska ledare har visat upp sin åsiktsmeny för året. Tidigare år har jag inte direkt märkt någon jättestor ändring i kompassriktningen, men i år så har något hänt.
I år så är det värderingar som stått i fokus, Svenska värderingar. Värderingar i allmänhet och för nyanlända i synnerhet. Och så i förlängningen, att ställa hårdare krav på asylsökande.

Fredrik Reinfeldt kommer troligen bli bäst ihågkommen för sitt sommartal 2014, när han bad oss öppna våra hjärtan för flyktingar. Av detta budskap finns inget kvar längre hos arbetarpartiet Moderaterna. Nu är tongångarna mer i fas med hur det var före de ”nya” Moderaterna lanserades. Nu skall man inte kunna skolka sig in i Sverige.
Fredrik däremot håller fast vid sitt budskap, och det hedrar honom. Men han á andra sidan behöver han ju inte anpassa sig till SD. Jag trodde inte i vildaste fantasi att vi någon gång i Sverige skulle se politiken läggas om för att inte tappa röster till ett neofascistiskt parti. Och nästan över hela linjen. Men så har det tyvärr blivit. Frågan blir då vilket är viktigast: Att föra fram ett eget politiskt budskap, eller att få tillräckligt många röster för att kunna bilda regering? Ni läser naturligtvis mellan raderna vad jag själv tycker, och invänder med att om man inte får tillräckligt många röster så kan ändå inte påverka.
Det är delvis sant. Sant i det korta perspektivet. Men vad händer om alla bara sneglar på varandra? Hela samhällsklimatet kommer att påverkas, oppurtunismen har även den ett pris, om ej så tydligt och omedelbart.

Jag är God Man för tre ensamkommande pojkar. Barn och ungdomspsykriatin i Borås bjöd i vintras in för att berätta om hur man bättre kan förstå och hjälpa traumatiserade personer. För tyvärr är det många som är det. Där pratas det inte så mycket om att ställa hårdare krav på de som flyr hit. Att straffa ut dem som skolkar. Det gör för övrigt CSN redan för de som beviljats uppehållstillstånd, och studerar på gymnasiet. Har du mer än 4 (!) timmars ogiltig frånvaro per månad, tappar du 100% av studiebidraget.