Julius Cesar påstås ha blivit förälskad i drottning Kleopatara, inte minst på grund av hennes vackra näsa. På så sätt skulle historien ändrat riktning. Det må hur det vill med den saken, men att hon spelade en aktiv roll i det politiska maktspelet under antiken är klart.
Men har vi alla inte haft punkter i livet då detta tagit en annan vändning på grund av rena tillfälligheter? Listan kan säkert göras ganska lång för oss flesta.


För min del skulle jag kunna nämna en händelse i augusti 1973. Jag hade ganska nyligen kommit hem från en tremånaders liftar semester i USA och Kanada, och var fortfarande ganska sugen på att resa. Men studier och brist på pengar gjorde att det kändes ganska långsökt just då. Min farbror Börje var på besök hemma i Dalsjöfors, och vi kom att prata om resor, mina och även hans egna. Han undrade om jag inte var sugen på mer? Ja sa som det var, men då undrade han varför jag inte tog chansen att både resa och tjäna pengar?
Sedan förklarade han att SIDA hade arbetsuppgifter i nåt som kallades för Fredskåren, och med min tekniska bakgrund borde det passa.
Ett halvt år senare var jag på utbildning för att åka till Tanzania. Och där träffade jag henne som senare skulle bli mor till mina två döttrar.
Kleopatras näsa! Hade inte Börje varit på besök, och jag samtidigt varit hemma så hade mitt liv garanterat tagit en annan riktning. Vart? Inte en aning. Det är det som är det fina…