Nyhetsveckan som gick.
Sveriges store lille minister för migration, Morgan Johansson, aviserade förra veckan att vi kan bli tvungna att avvisa, skicka hem 80,000 asylsökande. Flyktingar som inte uppfyller asylkraven. Kravet att man i princip inte kan återvända till sitt hemland på grund av att man då riskerar allvarlig förföljelse.
Det handlar i första hand om Nordafrikaner. Ekonomiska flyktingar är det begrepp som media använder. När jag associerar till termen ekonomisk flykting tänker jag först på personer som flyr sitt gamla Sverige för att undvika att betala den skatt de hatar. Den skatt som vi vanliga behöver för att betala det allmänna. Som exempel på ekonomisk flykting för mig är den gamle Boråsaren och fastighetsmiljardären Hans Thulin. Han som en gång flydde Sverige för att slippa betala skatt och sina fordringsägare. (Inom parentes så gick vi på samma skola en gång i tiden, och redan då var ökänd för sin ”entreprenörsanda”)
När jag hör begreppet ekonomisk flykting tänker jag inte på en utfattig Afrikan som saknar möjlighet att försörja sig. Men det är de som saknar de asylskäl som krävs. Det räcker inte med att man är villig att slita för svältlön, eller att bo med ett dussin andra i ett kyffe utan sanitära faciliteter. De kan utan risk för sina liv återvända enligt asylreglerna. Jo, jag inser också att det finns rena lycksökare, men de lär vara i minoritet. Dessa krakar kommer aldrig att få skäl att stanna. Det räcker inte med att vi själva varit med att se till att de inte har möjlighet att försörja sig.
Vad då vi själva? Hur tänker han nu den där Sehlin? Indignerad tänker du att nu har det spårat ut totalt. Du har verkligen inte gjort något för att ta bort hans möjligheter att försörja sig.
Inte? Du har säkert ätit djupfryst fisk som kommer från Atlanten väster om Nordafrika. Där Europas fiskeflottor dammsuger vattnen så att de lokala fiskarna inte kan försörja sig längre. Har du möjligen läst om att vi med förskräcklig hastighet närmar oss en klimatkollaps? Har du till och med anat att det är vi i de industrialiserade länderna som haft en ekonomisk favör av att skita ned jorden?

Klimatproblematiken
För om vi skall försöka hitta någon huvudansvarig för klimatproblemet, så är det i alla fall inte småbrukarna i Mali. Men det är de som betalar priset nu när öknen breder ut sig, och boskapen dör. Den fysiska möjligheten att kunna försörja sig håller på att försvinna. Detta medan vi utser en robotdammsugare till årets julklapp. Det är dessa som är de ekonomiska flyktingarna. Men de skall absolut inte flytta på sig för att kunna försörja sina familjer. Nej, de får allt försöka lösa det på plats. Det räcker verkligen med Romerna som tigger utanför våra affärer…
Tyvärr lär denna rännil av ”ekonomiska flyktingar” ersättas av en betydligt större ström om något decennium, när dagens milda föraningar av en miljöförändring blir riktigt tydliga. Tydliga, konkreta och omöjliga att backa. När inte ens miljöförnekarna riktigt klarar av att förneka längre. Då kommer vi att minnas dagens flyktingsituation som en tid då det åtminstone var hanterbart.
Låter jag pessimistisk? I filosofiska termer har realism och pessimism ofta varit synonyma begrepp. Men. Så länge vi är så totalt är fast i vår uppfattning om att ekonomisk tillväxt är universallösningen på allt, ja då är jag tyvärr pessimist. Eller realist. Välj själv.

Apropå klimatförnekare. Det finns en intresseorganisation i USA som heter Heartland. Thinktank, tankesmedja kallar de sig. En cynisk lobbyorganisation är vad jag skulle kalla dem. En marknadsliberal lobbyorganisation som kanske är den främsta och effektivaste motståndaren till att förändra miljötänket genom sina goda kontakter med politiker. Och enorma bidrag från intressenter i energisektorn. Villkor som måste förändras om vi skall ha en chans att räddas vad som räddas kan.

Slutligen ett par länkar att kika lite på: Heartlands hemsida

Eller om ni vill läsa lite om hur de arbetar: The Guardians artikel när fakta läckte ut.