Västgöta Demokraten, VD, försvann 1986. Den socialdemokratiska dagstidningen i Borås. Sedan levde den vidare några få år som veckotidning. Den var mångas liv- och husorgan på den tiden det begav sig. Och åtminstone tre av mina släktingar har arbetat där. Så visst var det ett visst mått av vemod när den, tillsammans med halva A-pressen, lades ner.
Storebror i Borås var Borås Tidning, den överlevde och hade god lönsamhet. Lönsamhet inte minst för att den hade annonserna. VD hade nästan bara annonser som arbetarrörelsen lade in. När VD lades ned tog den dessutom över många tidigare prenumeranter, vilket naturligtvis inte gjorde läget sämre. Att byta tidning var nog inte utan viss vånda hos inbitna socialdemokrater. Att krypa till korset och börja om med den förhatliga högertidningen. Samma personer som inte heller skulle handla på ICA. Nej, Konsum skulle det allt vara. Och lite så är det nog faktiskt fortfarande.
Själv har jag BT i dag, och får nog säga att den är ganska bra. BT anhängarna på 60-70 talet häcklade VD-läsarna med att den var så tunn att den inte ens dög att lägga i botten av sophinken, och det var väl ungefär det enda som de tyckte den skulle duga till. I dag är BT farligt nära samma tjocklek.
Läste jag ledarsidorna på BT på den 60-talet, så var jag helt inställd på att allt som sas var fel. Ungefär som med allt annat som kom från högerkanten. Även om jag fortfarande i grund och botten tycker att ganska mycket på BT:s ledarsidor är både ytligt och tendentiöst, så finns det en del skribenter som hittar rätt. Dagens ledare är ett sådant exempel. Där tar man upp konsekvenserna av att Sverige inför ID-kontroller för transporter till landet.
Klicka på BT-bilden för att läsa ledaren.

Från att ha varit det land i EU som haft den mest generösa inställningen till asylrätten, har regeringen helt plötsligt fått panik, och stänger i princip gränsen för de mest utsatta flyktingarna. Ensamkommande barn från Afganistan tex.
Det är förvisso sant att det sannolikt finns en gräns för hur många vi klarar av att ta emot. Det är även sant att bristen på solidaritet inom EU är beklagansvärd. Men det är lika sant att ju fler länder som som försöker hindra flyktingar att komma in, ju mer desperata blir försöken att hitta en fristad.
Jag skäms! Och detta med en regering som pratat vitt och brett om solidaritet. Politik är att vilja sa Palme. Men han menade inte att till varje pris vinna opinion och röster.

Lika kall som migrationspolitiken blivit, lika kallt är det ute. Men Dalsjön har fortfarande inte lagt sig, den är lite saktfärdig. Lite vikar i lä har frusit till, det är allt. Men blir det vindstilla i natt så hinner nog isen lägga sig lagom till helgen då snöfallet drar in. Men att inte kunna åka skridskor på en blank is det är nog inte så farligt i jämförelse med att sova utomhus, som ju tyvärr alltför många måste.