150116

I dag tog vi bussen till Taganga, en liten fiskeby norr om Santa Marta. En vacker sömnig by som sakta håller på att exploateras. Vädret var som alla andra dagar här hittills: Soligt. Jag såg väderleksrapporten för södra Sverige nyss, så jag skall inte plåga er med några detaljerade berättelser om alla dessa badstränder, grillad fisk, och…

På vägen hem från det som jag inte pratar mer om, i en minibuss, så steg 5 Tayronaindianer ombord och slog sig ned bredvid oss. Lätt igenkända på sin klädsel i grova, vita och lössittande bomullskläder. Sannolikt både praktiskt och bekvämt. Männen hade dessutom höga gummistövlar, kanske inte lika bekvämt i detta klimatet. De skulle vidare söderut, och skickade runt “hatten” i bussen, och de flesta medpassagerarna var generösa. På något sätt kändes det som att de, förvisso avvikande, hade en respekterad ställning.

Sedan slog det mig att här, där Indianerna bor, kallas inte Indianerna Indianer, utan urbefolkning. Och det är ju det de är. Ur som i ursprunglig. Som samerna i norr! Indianer är ju ett begrepp som Columbus införde 1492. Han var ju på väg mot Indien åt fel håll, så när han steg i land i Västindien, så var det ju Indien han var! Indianerna trodde honom inte, men namnet lever kvar.

Colombia har ju tyvärr, som i hela Amerika, -syd, mellan och nord, – haft ett våldsamt förflutet när de Europeiska kolonialisterna drog fram. Bara en spillra finns kvar i sitt ursprung. Det inte krutet lyckades med, tog nya sjukdommar som mässling hand om. Hårt slavarbete visade sig också effektivt. I Västindien finns i princip ingen urbefolkning kvar överhuvudtaget. Efter detta kom slavhandeln med import av arbetskraft. Arbetskraft som behövdes när urbefolkningen tog slut.

På så sätt blev det en blandningen av Spanjorer, urbefolkning, svarta slavar och senare en massa andra invandrade etniska populationer. Det har skapat en fantastisk gryta av olika ursprung. En gryta med mycket vackra människor.

Så vad är då Colombianskt? Går det att vaska fram något “genuint Colmbianskt”, något som skulle få Björn Söder att kunna definiera urkunden?

Nej. Jag tror att han skulle få väldigt svårt att hitta den gemensamma nämnaren. Så SD skulle säkert ha svårt att hitta väljare här. Folk skulle inte förstå vad han pratar om. Colombia är ju världens lyckligaste folk, kanske ett resultat av blandningen som skett. Lyckliga trots dess tragiska bakgrund.

För övrigt har jag inhandlat en hatt! En hatt som mina döttrar sannolikt skulle ha haft synpunkter på förr i tiden. Skämmigt! Så kan du bara inte se ut! I dag är de äldre, och skulle sannolikt se på varandra i samförstånd, ge mig en klapp på axeln, och sedan få det bekräftat: Han är inte att lita på än. Men den är bra i solen…

En liten anekdot om hattar. När jag var i 15-årsåldern (när allt är skämmigt) skulle jag möta mamma i Borås en dag. Jag kom till mötesplatsen tillsammans med några realskolekompisar, det var utanför EPA vid Stora Torget. Hon fick syn på mig, och gick mig till mötes. Bara för att upptäcka att jag bara gick förbi. Där stod hon som en fågelholk. Jag var snart tillbaka, ensam och generat leende. Leendet byttes till skratt när jag förklarade varför jag bara gått förbi. Det gick bara inte att kopplas i hop med en sådan hatt hon bar. Det var en virkad, grön pillerburk av obegriplig design. Min mor som anser att det är en åttonde dödssynd att slänga saker, har den faktiskt kvar fortfarande.

Mina döttrar har sett den, och jag tycker mig förstå att mitt agerande då inte var helt ologiskt.

Jag tycker faktiskt att min hatt är snyggare…